Dotaz na Wilém RIEDEL

Diskusní fórum » Dotaz na Wilém RIEDEL

Anitra71
Uživatel

28.8.2012
10:36

Dobrý den, rád bych se zeptal na názor zde přítomných znalců zda obraz jehož foto přikládám by mohl být dílem českého malíře 19. století Viléma (Whilhelma) Riedela (1832 – 1876). Stejný monogram (WR),kterým je obraz signován jsem našel u jeho jména v knize signatur od V. Rytíře. Jinak nikde nic, ani zde v této databázi signatur malířů. Jedná se o olej na hrubém plátně o rozměru 80×60 cm. Rám samozřejmě není původní, obraz jsem získal bez rámu (a podle mě nikdy ani rámován nebyl) a nechal nově zarámovat.


Přílohy:
Wjem
Expert SM

28.8.2012
15:27

Podle mě by to mohl být on, a obraz bude nejspíš z pozdějšího období po jeho studijním pobytu ve Francii, kde byl silněn ovlivněn krajináři barbizonské školy. Do té doby (cca do r. 1865) maloval dosti akademicky, což není případ tohoto obrazu, kde už je „cítit“ nastupující impresionismus. Nicméně, pro jistotu a klid duše, bych si na tu signaturu důkladně posvítil (UV lampou);-)

Anitra71
Uživatel

28.8.2012
17:34

Dobrý den, děkuji Vám za názor, který mi potvrdil i moje dosavadní bádání k tomuto autorovi. Po pobytu ve Francii skutečně začal malovat úplně jinak, viz. obrazy kde je jeho autorství potvrzeno a kde nalézám podobný styl malby.


Přílohy:




Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.