J. Koppl - Mařákovec ?

Diskusní fórum » J. Koppl - Mařákovec ?

Anitra71
Uživatel

1.7.2012
22:27

Prosím odborníky zde na fóru o poskytnutí informací k autorovi obrázku „Plavení koní“ (viz. příloha). Jediné co jsem se o něm dočetl je to, že patřil mezi první žáky Juliuse Mařáka (od roku 1887 do roku 1892). To je ale tak vše co se mi o něm podařilo zjistit. Děkuji předem za jakékoliv další informace k tomuto autorovi.


Přílohy:
Wjem
Expert SM

7.7.2012
20:54

Obávám se, že těžko Vám někdo o daném malíři více řekne. Ve všech tuzemských i zahraničních výtvarných encyklopediích a databázích je uváděn pouze rok narození 1862. Jeho výtvarných děl se zachovalo velice málo, takže je brán jako jeden z „nejvzácnějších“ Mařákovců. Na významnější zahraniční aukci jsem ho vůbec nezaznamenal, na českých je ho jako šáfranu…

Označení „Mařákovec“ je ovšem lehce diskutabilní, protože jeho dochovaná díla dle mého názoru nenesou rysy klasických Mařákovců typu Slavíčka, Kavána, Kalvody, Bubeníčka,… čili určité specifické impresionistické ladění. Respektive, pravděpodobně mu nebyl dopřán čas, aby se mařákovský impresionismus v jeho dílech významněji projevil. Co se s ním stalo – that´s question. Úplný odklon od malířské kariéry? Emigrace do USA či jinam? Předčasné úmrtí či záhadné zmizení? Každopádně dobré téma pro bakalářskou či diplomovou práci zpracovanou zvídavou studentskou duší. Předám kolegovi, anebo sám jako téma vypíšu:-)

Resumé: Máte relativně dosti vzácné dílo, byť nejde o klasickou mařákovskou školu. Může rozhodně zajímat sběratele, kteří chtějí dát dohromady komplet všech žáků Julia Mařáka. Aukční cena bude nejspíš v řádu desetitisíců Kč, při větších rozměrech mnůže jít přes 100 000 Kč.

PN_PP
Správce webu

11.7.2012
20:06

Pokud nám to schválíte přidáme Vašeho malíře do SM.PN.

Anitra71
Uživatel

22.7.2012
17:42

Děkuji Vám za odpověď k tomuto malíři, je opravdu velmi zajímavé, že se k němu nedochovalo více informací vzhledem k tomu, že u Mařáka studoval poměrně dlouho – 5 let a byl jedním z jeho prvních žáků. Každopádně jsem rád, že jej mám ve své sbírce i když dle Vás nejde o typického „Mařákovce“. Jen pro zajímavost : tento obrázek jsem koupil aniž bych věděl o kterého autora se jedná. Důvodem koupě bylo zobrazené téma které se mi líbilo. Obrázek byl dosti zašlý a proto jsem jej nechal odborně zrestaurovat (sejmutí zažloutlého laku a drobné opravy malby. O restaurování mám písemný doklad). No a teprve po jeho zrestaurování se „vyloupla“ i signatura která do té doby byla nečitelná. Se zveřejněním autora v SM samozřejmě souhlasím.

Wjem
Expert SM

22.7.2012
22:06

Tak to moc gratuluji. Taková přeměna „popelky“ v nebývalou a hodnotnou „krasavici zatraceně potěší“, neníliž pravda? ;-) Já to také párkrát zažil:-)





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.