Dotaz na platnost znaleckého posudku z roku 1943

Diskusní fórum » Dotaz na platnost znaleckého posudku z roku 1943

Anitra71
Uživatel

15.5.2012
16:13

Prosím fundovanou osobu zde na fóru o informaci ke znaleckému posudku. Koupil jsem obraz, který není signován, ale na zadní straně je znalecký posudek od malíře a restaurátora Maxe Duchka z roku 1943, který jako autora určil Rudolfa Kremličku. Z logiky věci by měl mít tento posudek větší váhu než posudek novodobého znalce který Kremličku viděl leda jen na fotce, vzhledem k tomu, že se jedná o malíře vrstevníky, kteří se možná i stýkali, ale nevím jak je to v praxi. Je tento posudek dostatečný nebo si musím nechat udělat nový ??? Předem všem děkuji za fundovanou odpověď. Posudek od M. Duchka – viz. foto.


Přílohy:
Ratan
Uživatel

16.5.2012
10:42

No, ptáte se dost drakonicky na platnost potvrzení o pravosti obrazu Rudolfa Kremličky (není to znalecký posudek). Vzhledem k uvedení adresy a dalších údajů potvrzovatele by se dalo dohledat více informací, ale ty vám nikdo nebude vyhledávat zdarma (ztráta času, náklady pro získání informací, ověřování atd.),ledaže byste se do toho pustil sám. Jenže jste jaksi zapomněl obrázek otočit a ukázat nám ho. Malíř Kremlička se narodil v Kolíně, v Regionálním muzeu (právě v domě, kde se narodil) mají jeho práce a fundované odborníky.Z logiky věci má potvrzení svou váhu, ale přece jenom rozhodující může být současný znalecký posudek.

Anitra71
Uživatel

16.5.2012
15:22

Velice Vám děkuji za odpověď, foto vlastní malby rád zašlu. O osobu která posudek vystavila jsem se samozřejmě již zajímal sám,mimo jiné je zmíněna v Tomanovi jako malíř a restaurátor. Na tohoto Maxe Duchka jsem narazil i v jedné aukci Pražské aukční síně kde se na pravost díla (od Augusta Piepenhagena) odvolávali právě v návaznosti na jeho posudek – viz. foto.


Přílohy:
Anitra71
Uživatel

16.5.2012
18:32

Tak ještě doplňuji foto vlastní malby a informace k autorovi posudku které jsem převzal z Tomana (str. 107): Max Duchek,narozen 5.6. 1881 v Praze na Smíchově. Vyniká v oboru freskové malby, žák Pirnerův a vídeňských profesorů Deluga a Pochvalského. Konzervoval a restaroval freskové malby v Praze..atd..atd. Já myslím že to byla dost kvalifikovaná osoba k vydání posudku.


Přílohy:
Ratan
Uživatel

19.5.2012
09:13

Obrázek není špatný,jakoby nedokončené partie můžeme vidět i na jeho obrázku v NG pod názvem „Švec“, ol.dř. 1917, ale je možné ještě odpovědět si na některé otázky? Proč je štítek tak rozmazaný včetně razítka(druhá ukázka je čistá), plátno žádné mokro zdá se nevykazuje, proč je odtržený růžek vlevo nahoře,co ten špendlík nebo co to je, odpovídá uvěřejněný rozměr 28×34,5 cm skutečnosti,co může znamenat číslo 17/2 v kroužku nahoře a co jakýsi podpis (tužkou?)P.MArov. vlevo dole? Kremlička se většinou na svá díla podepisoval, když ne celým jménem, tak RK. Pokud by měl být proveden znalecký posudek, je nutno obraz vidět na vlastní oči. Jinak o M.Duchkovi jako malíři, který poskytoval taková potvrzení, se asi nemusí pochybovat.Krem­lička byl už v té době 11 let mrtvý, kdo potřeboval takové potvrzení o autorství v době válečné? Majitelé obrázku? Nebo byl poskytován na nějakou výstavu? Jaká je vůbec historie díla? Je toho ještě dost, než se začne posuzovat rukopis autora a další důležité věci.

Anitra71
Uživatel

21.5.2012
20:22

Děkuji za názor. Pokusím se zodpovědět na některé vaše otázky.Proč jsou některé části štítku rozmazané a proč je jeden růžek odtržený opravdu nevím. Vím, že to může evokovat doměnku, že byl z něčeho přelepen ale na druhou stranu přesně sedí uvedený rozměr díla a i popis zobrazeného výjevu. Rozměr je celkem atypický 28×34,5 cm takže si nedovedu představit, že by někdo dokázal najít přesně ten samý obrázek co se týká rozměru i výjevu a na něj štítek přelepit. Nehledě na to že obrázek skutečně vykazuje rysy tohoto autora, a to nejen obrázku Švec ale i jiných které jsem měl možnost shlédnout. Žádný špendlík tam není, jedná se konec vlákna z plátna na kterém je kresba provedena. Jinak co se týká důvodů proč si někdo nechal posudek vyhotovit, napadá mě jediná doměnka. Na rámu obrazu (viz. foto)je přípis Rudolf Kremlička a pod tím přeškrtnutý otazník. Někdo zřejmě chtěl mít jistotu o autorství a poté co získal posudek tak otazník přešrtnul.


Přílohy:
Ratan
Uživatel

22.5.2012
06:20

Přesně jste trefil, co bylo myšleno. Se štítkem asi bylo manipulováno (i ostatní rohy jsou podivně upravené). Ale to nemusí být zase až tak závažné, pokud by se prokázalo, že se jedná skutečně o Kremličku. A ten přípis tužkou na rámu je závažná věc, kterou jste mohl hned uvést.Někdo o tom asi věděl víc, ale chtěl mít jistotu. Obrázek by si zasloužil znalecký posudek, aby se jím musel někdo zabývat podrobněji. Kremlička v současnosti dosahuje velmi vysokých částek na aukcích.

Anitra71
Uživatel

22.5.2012
20:47

Velice Vám děkuji za všechny Vaše názory, podněty a vůbec celou komunikaci kterou jsme zde na fóru k obrázku vedli. Obrázek (dokud budu mít na chleba)prodávat nehodlám, kupoval jsem jej protože se mi líbil a za cenu kdy bych unesl pokud by se o Rudolfa Kremličku nejednalo. Přesto by mě však samozřejmě velice zajímalo kdybych věděl zda ve své sbírce skutečně Kremličku mám. Mám na Vás tedy ještě poslední dotaz : Kolik by takový posudek stál a koho by jste mi doporučil ?

Ratan
Uživatel

23.5.2012
08:44

Co se týče znalců pro oblast umění, stačí, když si na netu vyhledáte seznam soudních znalců, který je vedený při Krajském soudu (např. v Praze 5, nám Kinských)kteří mají možnost provádět finanční ohodnocení. Vyberete si jednoho z nich a kontaktujte jej(kontakty uvedeny).Odměna za zpracování posudku se řídí příslušným zákonem a vyhláškou, ale hlavně vše závisí na odborné náročnosti práce,časovém vytížení,atd. Někteří znalci si účtovali(účtu­ji?)procenta z výše finančního odhadu,což nepovažuji za správné. Posudek by měl vyjadřovat o daném předmětu vše, co se dalo zjistit včetně porovnání s jinými díly autora a mnoho dalšího, aby byl co nejobjektivnější všetně podrobného popisu díla.Předem lze domluvit alespoň přibližnou výši odměny. Ještě je tu jedna možnost – pokuste se kontaktovat někoho, kdo se díly RK zabývá, vydává o něm publikace. Takový odborník totiž musí jeho díla znát velmi dobře a hlavně podrobně.Najdete je rovněž na netu, když si otevřete heslo Kremlička R.nebo podobné. Další možnost – navštívit nějaký renomovaný aukční dům (nejdříve s fotkou, lepší však přímo s obrázkem) a vyžádat si vyjádření pro případ, že byste chtěl obraz vložit do aukce. Mají své odborníky na toho kterého malíře, nemusí to být zrovna soudní znalec, ale renomovaný uznávaný odborník. Za aukci pak odečtou až 20% z dosažené ceny (tedy spíše tuto cenu navýší o daná procenta). Tak si spočítejte, kdyby Váš „Kremlička“ dosáhl milionové ceny, kolik jim tam necháte. Jinak seriózní znalecký posudek se běžně pohybuje mezi 3.000 Kč – 20.000 Kč, což ovšem nemusí být závazné pro všechny znalce, neexistuje totiž žádný ceník odborných prací. Jedině lze uvést hodinovou sazbu za úkon, maximum dáno vyhláškou. Jak ale bylo uvedeno, záleží na mnoha věcech.

artia_aukce
Uživatel

11.10.2019
10:23

Dovoluji si upozornit pana Ratana, že maximální výše znalečného dle zákona 36/1967 Sb. je ustanovena jen pro soudy a státní orgány, v současné době 300 Kč/hodina. Znalecký posudek vyžádaný soukromou osobou nebo právnickou osobou je cena smluvní.





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.