Berghauer - Berghause

Diskusní fórum » Berghauer - Berghause

František
Uživatel

17.6.2010
13:20

V seznamu malířů je uveden Bohumil Berghauer a Gustav Berghauser.Domnívám se , zvláště když porovnám signatury, že jde pouze o Bohumila Berghauera a Gustav Berghauser neexistuje.Mám pravdu? František Vašek p.s. To „B“ opravdu vypadá, jako „G“, ale je na všech signaturách stejné. Někdo se tedy asi spletl.

elebak
Uživatel

18.6.2010
14:47

Musím přiznat, že jsem nikdy na malíře Gustava Berghauera nenarazil, i když nevylučuji jeho existenci v Rakousku či Německu. Bohumil Berghauer používal 3 signatury – B. Berghauer (kde začáteční písmeno křestního jména opravdu může připomínat G), Berghauer a od roku 1947 signoval též Horyna. Nejsem si jist, ale něco mi říká, že je po něm v Brně dokonce pojmenována ulice – samozřejmě Horynova.

PN_PP
Správce webu

18.6.2010
17:20

Všichni máte pravdu! Někde to takhle muselo být uvedeno. V těch kvantech údajů nám unikla souvislost. Je to opraveno. S díky PN.

zvo
Správce webu

2.5.2011
18:45

Dobrý den,
cituji e-mail od pana Horyny, vnuka malíře Bohumila Berghauera:

Vážený pane doktore, vcelku náhodou jsem při pátrání na webu narazil na diskusi ohledně signatury obrazů Bohumila Berghauera. Vzhledem k tomu, že to byl můj dědeček, chtěl bych jen zpřesnit: na některých obrazech, spíše těch starších, najdete signaturu G. Berghauer (Gottlieb čili Bohumil). Proto se některým zdálo, že se jedná o písmeno G., což je správně, navíc, pokud si vzpomínám, používal pro ně starou německou abecedu, kurent. Podpis B. Berghauer je autentický, stejně jako B. Horyna, protože se děda nechal roku 1947 oficiálně přejmenovat.

Najdete ale i obrazy signované B. Horyna před rokem 1947, protože jméno Horyna používal zprvu jako pseudonym. Rovněž najdete obrazy signované Horník: jak G. Berghauer, tak Horyna před r. 1947 a také Horník byly používány většinou u věcí dělaných na zakázku či určených na prodej. Bylo to pro něj životně důležité, protože jak asi víte, bylo mu znemožněno vystavovat a oficiálně působit, a to kvůli jeho odmítnutí politické angažovanosti a členství ve Svazu výtvarných umělců.

Ulice v Brně se po něm skutečně jmenuje.

Byl bych Vám zavázán, kdybyste mne mohl tu a tam informovat o výskytu jeho obrazů na aukcích apod. – mnoho jeho obrazů zmizelo, hodně z nich po roce 1990. Rád bych našel jejich stopu, je-li ještě jaká.

Srdečně Břetislav Horyna

PS: Abych vás zbytečně nemátl: jméno Berghauer, které vidíte v emailové adrese, občas používám na oplátku zase já. Michal je kvůli mému otci, jeho synovi.

robuche69
Uživatel

2.4.2012
23:47

Dobrý večer, koupil jsem nedávno na Smíchově obraz od Vašeho dědečka, včetně certifikátu z Propagace mladých moravských malířů.Posílám pár obrázků. Pokud byste měl o obraz zájem, ozvěte se. S pozdravem Robert Pavlů


Přílohy:




Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.