malíř Trinkmoc Jaroslav

Diskusní fórum » malíř Trinkmoc Jaroslav

PN_PP
Správce webu

11.6.2010
07:16

Druhý malíř který nám dělá problémy je tento. Poradíte nám?PN.


Přílohy:
elebak
Uživatel

11.6.2010
15:17

S trochou nadsázky – čím Vám dělá problémy, už nežije, maloval velmi slušně, některé jeho práce lze zařadit do kategorie „galerijní“. Pokud však máte na mysli křestní jméno, pak bych souhlasil, protože podle znalců, a to důvěryhodných se Jaroslav nejmenoval. Jde o jednoho z velmi kvalitních žižkovských šnorerů. Více na dientzenhofer@gmail.com.

PN_PP
Správce webu

11.6.2010
16:39

Takže jaké jsou jeho osobní údaje. Na uvedené adrese jsem již Vás pokoušel kontaktovat neúspěšně. PN.

elebak
Uživatel

14.6.2010
10:59

Nejde přece o základní biografická data, ale o určitou syntézu kusých, tradovaných, resp. „tržně upravených“ poznatků, nelze též nepřihlédnout k tvorbě. Ostatně se v současnosti objevuje na trhu asi třicet tvůrců, jejichž biografická data nebyla nikde publikována – namátkou již u Vás zmíněný A. Augusta nebo to jsou J. Rombald, G. Reiter, J. Steinský, B. Čadek, O. Grumlík, L. Vraný etc. O řadě z nich existují dílčí informace týkající se místa pobytu, způsobu života, zhodnocení tvorby, možná i eventuálního výtvarného školení, věrohodné doložení však většinou chybí, u většiny z nich bychom asi těžko hledali jejich žijící vrstevníky a pravděpodobně i rodinné příslušníky, nezbývá než vycházet z poznatků osob, kteří se výtvarnému umění v ohledu obchodním věnují desítky let či po generace, nepředpokládám, že tito malíři byli či budou předmětem badatelského zájmu specialistů odborníků, spíše můžeme zájem očekávat u poučených laiků. Jistě se mnou budete souhlasit, že pokud by byli pro odborníky zajímaví a něco o nich věděli, že bychom se již s nějakou tou monografií, článkem či výstavou setkali. Sám jsem se dozvěděl řadu různých i protichůdných informací. Bohužel zůstávají neověřené, přesto se pokouším o určitý vhled, respektive individuální porovnání, za určitých okolností jsou některá východiska podobná pro více tvůrců, nabízí se proto i možná vysvětlení, ale to není téma pro vaše diskusní fórum, ale pro širší osobní diskusi „zapálených“ zájemců o tuto obtížně identifikovatelnou skupinu malířů. Jedná se o těžko uchopitelnou a spletitou problematiku, kterou umocňují témata jako psedonym, falzum, tržní spekulace atd. Krátce k Trinkmocovi – ve dvou větách – židovský malíř žijící na Žižkově, studia pravděpodobně soukromá, velmi dobrý a na produkci bohatý krajinář, maloval též portréty, které zásadně nesignoval. Křestní jména – Karel, Josef, Jaroslav. Osoba „znalá“ jeho tvorby a střípků života o něm nikdy nemluvila jinak než o Karlu Trinkmocovi, ale skutečně nevím – „prodávám, jak jsem nakoupil“.

PN_PP
Správce webu

14.6.2010
15:21

Takže pražský, židovský malíř který patrně nepřežil II.SV. Budeme jej jmenovat pouze příjmením. Děkuji PN.

elebak
Uživatel

14.6.2010
15:55

To je i moje domněnka, že nemusel, stejně jako jeho rodinní příslušníci přežít světovou válku. Ale … Podle krajinářského místopisu maloval po celém českém venkově (motivy z jižních Čech, Šumavy, Českého středohoří, Lázní Bělohrad, Trutnova atd.).





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.