Váchal Jaroslav Vladimír

Diskusní fórum » Váchal Jaroslav Vladimír

PN_PP
Správce webu

28.6.2015
13:05

Asi před 10 měsíci byla tato stránka SM právem kritizována a celou dobu, jako jediná v SM, mne trápila. Někdy před 2 měsíci mi byla znovu připomenuta a včera jsem ji opravil. Prosím o kritické pohledy zejména ze strany paní Kajdalo a pana Bohunka. Přeji příjemný den. PN.

kajdalo
Expert SM

29.6.2015
09:36

Dobrý den, tak jsem na Vaši výzvu znovu procházela všechny informace o J.V.Váchalovi. Od posledního příspěvku jsem našla navíc ještě obraz nabízený v aukci AAA antik dne 16.11.2014 pod pol.274, nazvaný " Světlo v lese " signovaný Jar. Váchal s datací asi 1928. S ohledem na uvedený obraz i na skutečnost že i v Malířských signaturách 2 je uveden podpis J.V. Váchala také jako Jar. Váchal a porovnáním sklonu písma i kvalitu díla v nabídce AAA antik se domnívám, že Jaroslav Vladimír Váchal nebude autorem obrazů uvedených v SM pod jmény Kytice a Zimní krajina, a že jeho signatury nejsou č. 3 a č. 4. Obraz Horská krajina zde v SM má podobný styl jako obraz nabízený na Bazosi – jakýsi Horský potok a ještě s jedním obrazem, který jsem v nabídkách našla i signatury těchto děl jsou velmi podobné. Ale zda je to ten správný Jaroslav V. Váchal, který namaloval obraz nabízený v AAA antiku, těžko říci. Ještě poznámka: v Malířských signaturách 2 je u Jaroslava Váchala ještě uveden monogram JVV s tečkami, tj. což podporuje moji teorii, že J.V.V. zřejmě vždy odděloval jméno od příjemní a to signatury č. 3. a 4. kromě odlišného sklonu písma, také nemají.

PN_PP
Správce webu

29.6.2015
21:51

Váš obrázek mi unikl, zařadil jsem jej do stránky. Jednak proto že jeho signatura docela odpovídá většinové části a hlavně proto, že firma AAA je kvalitní a vstup obrazů do aukce provádí komisionálně. Obě Vámi označené signatury jsou vskutku odlišné, byly však v Internetu přiděleny tomuto malíři. Každopádně není stránka ještě vyzrálá, uvidíme dále. Děkuji za bystrý názor. PN.

kajdalo
Expert SM

29.6.2015
22:44

Nechci být otravná, ale nějak si nedovedu představit, že ve 32 letech namaluji obraz jako je " Světlo v lese " a po dalších 23 letech resp. 40 letech praxe pak obrazy jako je u předmětného malíře zařazená " Kytice " a „Zimní krajina“, které skoro postrádají perspektivu a nemají žádný náboj.

PN_PP
Správce webu

30.6.2015
13:32

Změny obrazů a signatur k horšímu mohou být způsobeny také stárnutím. Něco o tom vím. Větší pravdu však máte Vy. Stránku upravím. PN.

kajdalo
Expert SM

30.6.2015
14:28

Dobrý den, nechtěla jsem Vás tlačit do nedobrovolných úprav :-). Dávám Vám za pravdu, také jsem prohlížením obrazů zjistila, zejména když jsou datovány, jak viditelné změny u mnoha autorů probíhají. Často jsou díla méně propracovaná, mnohdy nastupuje změna stylu, podle toho kým je tvorba v daném časovém období ovlivněna, podpisy jsou mnohdy roztřesené napadá mne např. Švabinský, ale přece jen základní rys a um autora zůstává v dílech i na signaturách vidět, ale to ve zmíněných případech chybí, jako by se autor stal někým jiným. Znovu jsem se na oba obrazy i jejich signatury podívala, a uvědomila si, že vlastně vůbec není jisté, zda to písmeno, které je na začátku signatury je J. Mrzí mne, že nikdo další se do naší debaty nezapojil, abych nevypadala jako podjatá.

bohunek
Expert SM

12.7.2015
00:58

Dobrý den vespolek,

omlouvám se za pozdní reakci. Vaši debatu jsem jedním okem sledoval a sám se pokoušel hledat po vlastní ose. Nezbývá mi než se ztotožnit s Vašimi názory. PN_PP mě předběhl s reakcí kde zohledňuje stáří a vliv na signaturu i možnou tvorbu. Kajdalo v podstatě shrnula všechny obrazy které se dají na internetu v historii najít. Jaroslav Vladimír Váchal a Josef Váchal byli bratranci, po shrnutí všech faktů bych také řekl, že signatury u Kytice a Zimní krajiny se více blíží k podpisům Josefa Váchala či jiného Váchala. Neřekl bych však, že tam není písmeno J, mě tedy připadá že písmeno J je naležato vložené v písmenu V u příjmení Váchal. Já se přidám ještě s další možností a to s názorem, že někteří umělci jsou bohémové a alkohol a jiné prostředky nebývají v jejich repertoáru výjimkou. Velmi často pak tvoří i za požití těchto stimulů, výsledek signatur i jejich děl se pak může dost výrazně lišit :-) J. B.





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.