Jména malířky.

Diskusní fórum » Jména malířky.

PN_PP
Správce webu

11.1.2015
22:13

Dobrý večer všem. Bude někdo schopen nám poradit tu správnou sekvenci příjmení malířky:
Hoffstädterová-Kopecká-Kravčuková Žofie (1913–1983)?

Pořadí více příjmení u žen, pokud na nich trvají, je určeno zákonem. A to tak, že to poslední příjmení (z prava) je rodné, a to první, (z leva) je to jež nabyla posledním sňatkem. Má to snad jistý význam při vyhledávání lejster a správném vytváření statistik. U malířek je na Internetu tato zásada běžně ignorována. PN.

kajdalo
Expert SM

11.1.2015
23:18

Dobrý večer, našla jsem katalog výstavy malířky z roku 1944, který byl vytištěn na její náklad s názvem :" Žofie Kopecká : tempery a kresby ". Pod jménem Kopecká je také veden seznam jejích operních rolí z let 1936 až 1939. Domnívám se tedy, že malířka příjmení Kravčuková v rámci své umělecké tvorby vůbec nepoužívala a jako poslední zmínku jsem našla, že byla manželkou malíře Bedřicha Hoffstädtera. Převážná většina signací jejích děl je pak Ž. Kopecká. Můj návrh by byl Hoffstädterová -Kopecká Žofie . V krajním případě za křestní jméno v závorce (Kravčuková). :-)

PN_PP
Správce webu

12.1.2015
18:44

Děkuji. Uvidíme jestli se někdo z našich expertů probudí. Manžela máme. PN.

jirkacech
Uživatel

22.1.2015
15:04

Zdravim vespolek. Pokud se nepletu, tak v söucasnosti zakon poradi prijmeni u zen, ktere se rozhodnou uzivat divci, manzelovo a buhvi ci jeste upravuje pouze do te miry, ze plati poradi, ktere zena uvede do matriky pri snatku ci jine prilezitosti zmeny prijmeni. Umelkyne vseho druhu pak prevazne z duvodu zachovani dosud ziskaneho vehlasu a popularity pouzivaji i po snatku primarne to prijmeni, pod kterym onoho vehlasu dosahly (zpravidla divci), pripadne pripojuji prijmeni aktualniho chote az na druhe misto. Ale skutecne to neni pravidlo. U vicejmennych malirek najdeme pripady obojiho druhu, zvlaste pak, jestlize je prijmeni manzelovo „trzne zajimavejsi“ nez divci… Sami jiste dokazete nalezt mnoho prikladu. Hezky den a uspesne badani – J.Cech





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.