správci webu - Jaroslav Vachal

Diskusní fórum » správci webu - Jaroslav Vachal

kajdalo
Expert SM

16.10.2014
13:57

Dobrý den, prohlížela jsem jména výtvarníků legionářů a narazila na jméno Jaroslav Vladimír Váchal. Pokud se v SM jedná pod jménem Jaroslav Vachal o tohoto malíře, legionáře, tak celé jméno je Váchal Jaroslav Vladimír a datum narození 4.9.1896 Velvary (Kladno). Pokud je to osoba totožná a máte zájem, je v abartu i jeho další podpis. Pokud je to někdo jiný, berte prosím mé řádky jen informativně. Děkuji za přízeň :-).

PN_PP
Správce webu

16.10.2014
20:41

Vácha (bez konečného L) Vladimír je samostatný malíř a jeho stránka sedí. Váchal Jaroslav měl i druhé jméno (Vladimír). Přidali jsme je do SM a další signaturu v psací formě také bez druhého jména. Stránku tohoto malíře jsem neviděl několik let a nyní mám pocit že signatura2 a související obraz Kytice tam nepatří. Rád bych věděl co tomu říkáte Vy a také gibbon. Děkuji PN.

kajdalo
Expert SM

17.10.2014
00:43

Dobrý večer, Vladimíra Vachu jsem neřešila. Otázka byla směřována jen na Jaroslava Váchala. Doplnili jste sice Vladimír, což chápu, že se jedná o zmíněného legionáře, ale rok narození stále zůstal zachovám a ten je ne 1886 ale 1896, a pak nebyl Vachal, ale Váchal, jak uvádí všechny dostupné prameny. Ohledně signatury je to těžká otázka, nejsem grafolog, ale osobně se domnívám, že podpis z ABARTU a signatura u horské krajiny má shodnou kulatost písma a sklon, i když způsob malby na horské krajině mi na období Váchalova života připadá dost avantgardní, ale žádný jiný, jemu připsaný obraz se mi zatím nepodařilo najít.

kajdalo
Expert SM

17.10.2014
16:38

Tak jsem ještě snaživě hledala a našla jsem jediný obraz v nabídce eAntiku, ve vyhledávání vedený Váchal J. u kterého uvádí, že autorem je legionář Jaroslav Váchal, bratranec Josefa Váchala. Signatura i způsob malby je podobný obrazu horská krajina uvedené v SM. Ale je mi jasné, že to vůbec neprokazuje, který je ten správný Jaroslav Vladimír Váchal.

PN_PP
Správce webu

18.10.2014
16:34

Dokonalost je v detailech. Malíře jsme opravili, s Kytkou ještě počkáme. Třeba se ještě někdo vyjádří. Proto byl DF vytvořen. S díky PN.

bohunek
Expert SM

25.2.2015
14:01

Přidám Vám jeden obraz se stejnou signaturou…


Přílohy:
bohunek
Expert SM

25.2.2015
16:12

Přidám Vám jeden obraz se stejnou signaturou…


Přílohy:




Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.