Malíř Josef Krauer

Diskusní fórum » Malíř Josef Krauer

jr4u
Uživatel

8.6.2010
11:38

Zdravím, vlastním obraz, který měl namalovat Josef Krauer. Bohužel informace, které jsem o tomto autorovi prozatím získal jsou velmi rozporuplné. Někdo tvrdí, že jde o „světoznámého“ autora, který zahynul v lágru a jehož tvorbu vykoupili pozůstalí ve Švýcarsku a galérie v USA, druzí (vč. člověka z NG) říkají, že o něm v životě neslyšeli. Řeknete mi Váš názor? Děkuji

elebak
Uživatel

8.6.2010
13:13

Krauer Josef 19.2. 1927 – 12.12. 1990
Narodil se v obci Chmeliště u Uhlířských Janovic, zemřel v Praze na Vyšehradě. Vyučil se typografem, v letech 1948 až 1951 absolvoval Státní grafickou školu v Praze u prof. R. Beneše a prof. K. Müllera. Pracoval jako propagační grafik v podniku Tesla Praha. Přátelil se s malíři J. Zrzavým a V. Boudníkem, bohém – aktivní člen stolní společnosti spisovatele B. Hrabala v pivnici U zlatého tygra.
Malíř, grafik. Věnoval se figurální malbě, aktům, portrétům, námětově vycházel z antických a biblických motivů, tvořil apokalyptické výjevy a fotografické koláže. Užíval akvarely, tempery, kombinované techniky, kreslil uhlem a tužkou. Autor cyklu obrazů Cyril a Metoděj, grafických cyklů o Faustovi. Přispíval do časopisu Mladý svět. Navrhoval kostýmy a maloval kulisy pro filmové studio Barrandov. Člen Českého fondu výtvarných umění. Samostatně vystavoval v pražském Mánesu (1966, 1969). Posmrtná autorská výstava – Výběr z pozůstalosti, Galerie Vltavín, Praha (2003).

jr4u
Uživatel

9.6.2010
10:33

Děkuji za informaci. Na internetu se ale také uvádí: „… přítel Jana Zrzavého, Hrabala, český malíř objevený z pozůstalosti v 90. letech, jeho práce se staly na trhu senzací, osmdesát procent jeho pozůstalosti zakoupily světové galerie, jako např. Galerie moderního umění v New Yorku, Bruselu, atd.“ Je to pravda?

elebak
Uživatel

10.6.2010
13:58

To Vám opravdu nepovím, já ho znal od Tygra, jednu dobu asi bydlel i na Starém Městě, protože říkával „já dojdu, nemám to daleko“, možná tam měl milenku, ale nechtěl bych „drbat“. Zkuste kontaktovat Vltavín, určitě budou vědět, kde se jeho práce nacházejí.





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.