Autorská práva ke zveřejňovaným obrázkům.

Diskusní fórum » Autorská práva ke zveřejňovaným obrázkům.

jirkacech
Uživatel

22.7.2013
12:37

Zdravim. Rad bych se zeptal, jakym zpusobem je osetreno dodrzovani autorskych prav ke zde vystavenym obrazkum. Nedavno jsem prodal pres aukcni server Aukro obraz, pripisovany Oskaru Kokoschkovi (bez zaruky). A nekolik dnu pote se objevil mnou porizeny a vyhradne na Aukru zverejneny snimek na Vasich strankach. Dekuji za informaci – J.Cech

PN_PP
Správce webu

23.7.2013
07:36

To neřešíme, od toho máme dva právníky. Zatím (cca 3 roky) neměli do čeho píchnout. Pokud nesouhlasíte s umístěním obrazu v SM tak jej odstraníme. Problém je opačný, min. 100 zájemců (uživatelé, malíři, jejich příbuzní, dvě galerie) již nabídlo umístit jejich obrázky v tomto informačním a edukačním portálu. Zdravím PN.

jirkacech
Uživatel

24.7.2013
08:57

Děkuji za vysvětlení. Snad se nebudou Vaši nevytížení právníci muset zabývat komunikací s jistě velmi zdatnými právníky serveru Aukro.cz, který je vlastníkem autorských práv ke všem na jeho stránkách zveřejňovaným obrázkům. A dovětek: autorství toho Kokoschky nemám ověřené a jako neověřené jsem to také prodával, což v mých očích poněkud devalvuje důvěryhodnost informací na Vašem jinak velmi užitečném serveru zveřejňovaných. Přeji hezký den – JČ.

PN_PP
Správce webu

24.7.2013
10:17

Já ten obrázek znám a vím že je na vodě. Původně jsem ho chtěl dát do DF a nějak jsem na to zapoměl. Nyní jej vymažeme.PN.

diestra
Uživatel

11.1.2024
13:27

Jednou bych chtěl pochopit, proč někdo například na zmiňovaném portále Aukro vlastně nabízí obrazy, s podpisem slavného umělce, jehož originálnost nemá ověřenu buď z více zdrojů, dokumentací, autentickými fotografiemi, spolehlivým znalcem nebo kombinací vícery způsoby. Pokud prodejce neví na 99,9%, že je obraz skutečně od autora, jehož podpis je identifikovatelný a hlavně zaměnitelný se slavnějším nebo slavným umělcem, měl by si ho nechat doma pověšeného na zdi a nenabízet jej stylem: podpis van Gogh, neověřeno, nejsem znalec a peníze nevracím… Škoda, že některé zejména ty velké aukční portály více nedbají na etiku a dodržování pravidel. Pokud prodáte obraz (plastiku), který je podepsaný Kokoschka a není to 100% prokazatelně Kokoschka (nebo Procházkové, Kaván, Mařák apod.) a neuvede to jasně, exaktně, jednoznačně v inzerátu, pak by to mohlo být posuzováno podle: Ustanovení § 209 odst. 1 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů – jako trestný čin podvodu. Pokud by se prodejci vyvarovali těchto podivných prodejních praktik, pak by jistě ubylo nešťastných resp. přímo obelhaných a okradených vyznavačů, fanoušků umění. Chtělo by to zavést trochu pořádek v tomto nepřehledném a chaotickém světě zvaném trh s uměním :-) Bylo by to fajn.





Zaslat odpověď:
Psát příspěvky mohou pouze uživatelé s předplaceným přístupem.